Tony Allen (koripallo)

Boston Celtics (2004-2010)Muokkaa

kausi 2004-05 Muokkaa

Allen varattiin Boston Celticsissä NBA:n vuoden 2004 draftin ensimmäisellä kierroksella (25. yleiskokoonpanossa) 24. kesäkuuta 2004, ja hän allekirjoitti monivuotisen sopimuksen Celticsin kanssa 3. heinäkuuta 2004. Tulokkaana kaudella 2004-05 hän teki keskimäärin 6,4 pistettä, 2,9 levypalloa ja 0,99 riistoa 16,4 minuutissa 77 ottelussa (34 aloitusta). Hän teki 20 pistettä uransa ensimmäisessä aloituksessa 22. tammikuuta 2005 Atlanta Hawksia vastaan. Myöhemmin hän osallistui NBA:n All-Star-viikonloppuna 2005 Rookie Challengeen, jossa hän teki 17 pistettä.

kausi 2005-06 Muokkaa

Vuoden 2006 ensimmäisessä ottelussaan Allen kirjautti 9 pistettä, 7 levypalloa ja 2 riistoa kotiottelussaan Hawksille. 20.3.2006 Allen kirjautti kauden 18 pistettä ja 4 riistoa kotitappiossa Los Angeles Lakersille. Hän tasoitti kauden korkeimman 18 pisteensä 9. huhtikuuta, joka tuli tappiossa New York Knicksille. Kahdeksan päivää myöhemmin hän rikkoi kauden ennätyksensä, kun hän teki 23 pistettä sekä 4 levypalloa ja 3 riistoa kotitappiossa Cleveland Cavaliersille. Allen teki toisen kautensa aikana Celticsissä keskimäärin 7,2 pistettä, 2,2 levypalloa, 1,3 syöttöä ja 1,00 riistoa 19,2 minuutissa 51 ottelussa (yhdeksän aloitusta).

kausi 2006-07 Muokkaa

4.12.2006 Allen teki kauden ennätyksensä 20 pistettä tappiossa Chicago Bullsia vastaan. Kaksi peliä myöhemmin hän teki 18 pistettä, 7 levypalloa ja 5 riistoa tappiossa Sunsille. 7 levypallosta 6 oli hyökkäyslevypalloja. 15. joulukuuta 2006 Denver Nuggetsia vastaan Allen teki uransa ennätyksen 30 pistettä ja 8 levypalloa. Tammikuun 7. päivänä 2007 Allen kirjasi 21 pistettä, 9 levypalloa ja 7 riistoa Orlando Magicin vierastappiossa. Kilpailussa Indiana Pacersia vastaan 10. tammikuuta 2007 Allen kärsi kauden päättävän repeämän vasemman polvensa eturistisiteessä (ACL) ja mediaalisessa sivusiteessä (MCL); Allen loukkasi polvensa, kun hän laskeutui kömpelösti vastustamattoman donkkiyrityksen jälkeen, joka tuli vihellyksen jälkeen, 97-84-tappion viimeisillä minuuteilla. Kolmannella kaudellaan Allen teki urallaan keskimäärin 11,5 pistettä, 3,8 levypalloa, 1,7 syöttöä ja 1,5 riistoa ottelua kohden.

Kausi 2007-08Edit

Allen toipui ajoissa kauden 2007-08 alkuun. Ensimmäisessä loukkaantumisesta toipuvassa pelissään Allen teki 4 pistettä ja otti 5 levypalloa voittaessaan vierailevan Washington Wizardsin. Ensimmäisen kaksinumeroisen pistemäärän loukkaantumisen jälkeen Allen teki 13 pistettä voittaessaan New Jersey Netsin 14. marraskuuta. Hän teki kauden 20 pistettä kotivoitossa Memphis Grizzliesia vastaan. Lähes neljä viikkoa myöhemmin Allen tasoitti kauden ennätyksensä vierasvoitossa Miami Heatia vastaan. Allen heitti 18 pistettä ja 4 levypalloa 20. helmikuuta Golden State Warriorsin vierastappion aikana. Runkosarjan lopussa hän teki keskimäärin 6,6 pistettä, 2,2 levypalloa ja 1,5 syöttöä 18,3 minuutissa 75 ottelussa (11 aloitusta). Hän vaikutti oleellisesti Celticsin menestyksekkääseen pudotuspelijoukkueeseen, joka johti NBA:n finaaleihin, joissa he voittivat vuoden 2008 NBA:n mestaruuden kukistettuaan Los Angeles Lakersin kuudessa ottelussa.

Heinäkuussa 2008 Allen allekirjoitti uudelleen Celticsin kanssa sovittuaan kahden vuoden takuuvarmasta sopimuksesta, jossa maksetaan 2,5 miljoonaa dollaria joka vuosi. Allen teki viidennellä kaudellaan Celticsissä 46 ottelussa (kaksi aloitusta) keskimäärin 7,8 pistettä, 2,3 levypalloa, 1,4 syöttöä ja 1,17 riistoa 19,3 minuutissa (kaksi aloitusta).

Allen pelasi kaudella 2009-10 itäisen konferenssin mestari Celticsissä keskeisessä puolustuksellisessa roolissa ja teki 77 ottelussa (kahdeksan aloitusta) keskimäärin 6,1 pistettä, 2,7 levypalloa, 1,3 syöttöä ja 1,07 riistoa 16,5 minuutissa. Hän kirjautti uransa ensimmäisen tupla-tuplan 10 pisteellä ja 10 levypallolla 27. joulukuuta 2009 Los Angeles Clippersiä vastaan. Vuoden 2010 pudotuspeleissä Allen pelasi kaikki 24 ottelua ja teki keskimäärin 5,1 pistettä ja 1,04 riistoa 16,3 minuutissa. Celtics pääsi vuoden 2010 NBA-finaaleihin, joissa se hävisi Lakersille 4-3.

Memphis Grizzlies (2010-2017)Muokkaa

Kausi 2010-11Muokkaa

Allen allekirjoitti 13. heinäkuuta 2010 kolmivuotisen sopimuksen Memphis Grizzliesin kanssa, jonka arvoksi ilmoitettiin 9,7 miljoonaa dollaria. Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Allen oli allekirjoittanut sopimuksen Grizzliesin kanssa, hän paljasti tuntevansa itsensä ”varjostetuksi” Bostonissa joukkuetovereidensa Paul Piercen ja Ray Allenin toimesta.

Allen nousi ensimmäisellä kaudellaan Memphisissä yhdeksi liigan johtavista kehäpuolustajista, tehden keskimäärin 1,79 riistoa sekä auttaen Grizzliesia pitämään NBA:n vauhtia riistoissa ja pakotetuissa turnovereissa. Allen nimettiin myöhemmin 2010-11 NBA:n All-Defensive Second Teamiin, mikä oli hänen ensimmäinen ja Grizzliesin ensimmäinen valinta All-Defensive Teamiin, ja hän sijoittui neljänneksi vuoden puolustavan pelaajan äänestyksessä. Hän teki keskimäärin 4,14 varkautta 48 minuuttia kohden, mikä on NBA-pelaajan korkein luku sitten Nate McMillanin kauden 1993-94. Allen teki keskimäärin 8,9 pistettä, 2,7 levypalloa ja 1,4 syöttöä 0,510 heitolla 20,8 minuutissa 72 ottelussa (31 aloitusta). Hän auttoi Grizzliesin etenemään läntisen konferenssin välieriin ensimmäistä kertaa sarjan historiassa.

Kausi 2011-12Edit

Sulkuajan lyhentämällä kaudella 2011-12 Allen teki 58 ottelussa (57 aloitusta) keskimäärin 9,8 pistettä, 4 levypalloa ja 1,4 koriin johtanutta syöttöä 0,469 heittopisteellä 26,3 minuutissa. Hän kirjasi franchise-ennätyksen ja asetti uransa ennätyksen, kun hän teki 8 varkautta 23. huhtikuuta 2012 Cleveland Cavaliersia vastaan. Myöhemmin hänet nimettiin NBA:n All-Defensive First Team -joukkueeseen kaudella 2011-12 hänen sijoittuessaan NBA:ssa viidenneksi varkauksissa ottelua kohden (uran ennätyslukema 1,79) ja kolmanneksi varkauksissa 48 minuuttia kohden (3,27). Hän sijoittui myös kuudenneksi vuoden 2011-12 NBA:n vuoden puolustavan pelaajan äänestyksessä, mikä on korkein tulos kaikista vartijoista. Tammikuussa 2012 liigan toimitusjohtajat äänestivät hänet NBA:n parhaaksi kehäpuolustajaksi.

Kausi 2012-13Edit

Kautta 2012-13 Allen johti kaikkia NBA:n All-Defensive-joukkueisiin ääniä saaneita pelaajia, mikä merkitsi hänen toista kertaa peräkkäin saamaansa ykkösjoukkueen All-Defense-kunniamainintaa ja kolmatta kertaa peräkkäin tapahtunutta valintaa NBA:n All-Defense-joukkueeseen. Hän sijoittui viidenneksi vuoden puolustavan pelaajan äänestyksessä 2012-13 saatuaan keskimäärin 4,6 levypalloa ja 1,51 riistoa 26,7 minuutissa uransa 79 ottelussa (kaikki aloitukset). Vuoden 2013 pudotuspeleissä Allen teki uransa pudotuspeliuran keskiarvot kautta linjan: 10,3 pistettä, 6,1 levypalloa, 1,8 syöttöä ja 2 riistoa 28,1 minuutissa 15 postseason-ottelussa ja auttoi näin Memphisin etenemään läntisen konferenssin finaaleihin ensimmäistä kertaa franchising-historiassa.

kausi 2013-14 Muokkaa muokkaa

Allen allekirjoitti 15. heinäkuuta 2013 uudestaan Grizzliesin nelivuotisen sopimuksen, jonka arvo on 20 miljoonaa dollaria. Allen päätti neljännen kautensa Memphisissä ja 10. kautensa NBA:ssa keskiarvoilla 9 pistettä, 3,8 levypalloa ja 1,64 riistoa 0,494 heitolla 23,2 minuutissa 55 ottelussa (28 aloitusta). Häneltä jäi 27 peliä väliin loukkaantumisen, sairauden tai liigan pelikiellon vuoksi.

Grizzlies pääsi pudotuspeleihin seitsemäntenä ja kohtasi Oklahoma City Thunderin. Allen kirjasi 10 hyökkäyslevypalloa Game 4:ssä Thunderia vastaan, jolloin hänestä tuli kuudes varaus, joka on kirjannut yli 10 hyökkäyslevypalloa postseason-ottelussa sitten vuoden 1986 pudotuspelien, liittyen senttereihin John Salley, Roy Tarpley, Jayson Williams, Greg Ostertag ja Jeff Foster. Hän viimeisteli Game 4:ssä 14 pistettä ja 13 levypalloa, ja hänestä tuli toinen Grizzliesin varamies, joka on tehnyt tupla-tuplan pudotuspeleissä, liittyen Lorenzen Wrightiin (10 pistettä, 10 levypalloa 29. huhtikuuta 2006). Grizzlies karsiutui lopulta Thunderilta seitsemässä ottelussa.

Kausi 2014-15Tiedosto

Vuosina 2014-15 Allen jatkoi puolustuksen vankkana vartijana vartioidessaan vastustajajoukkueen parhaita hyökkääjiä. Hän teki hänen kolmas NBA All-Defensive First Team (ja neljäs uran All-Defense accolade) jälkeen sijoittui neljänneksi liigassa varastaa (2 pg) pelatessaan 26,2 minuuttia per peli. Allen oli ainoa pelaaja kaudella 2014-15, joka kirjautti vähintään kolme ottelua, joissa hän teki kuusi tai enemmän riistoja.

kausi 2015-16Toimitus

Toukokuussa 2016 Allen nimettiin NBA:n All-Defensive Second Teamiin kaudella 2015-16. Tämä oli Allenin uran viides All-Defensive-valinta kuudella kaudella Grizzliesissä. Allen teki Memphisille kaudella 2015-16 keskimäärin 8,4 pistettä, 4,6 levypalloa, 1,1 syöttöä ja 1,72 riistoa 25,3 minuutissa 64 ottelussa (57 aloitusta). Hän oli Minnesotan Ricky Rubion kanssa tasapisteissä NBA:n kärjessä varastuksissa 48 minuuttia kohden (3,3) niiden pelaajien joukossa, joilla oli vähintään 1 500 pelattua minuuttia. Grizzliesin puolustusluokitus oli Allenin ollessa kentällä 2,2 pistettä parempi (104,1) kuin hänen poissa ollessaan (106,3). Lisäksi Allen johti joukkuetta 1,7 riistolla ottelua kohden.

kausi 2016-17 Muokkaa

26.6.2017 Allen nimettiin NBA:n All-Defensive Second Teamiin kaudella 2016-17, mikä merkitsi Allenille uran kuudetta All-Defensive -valintaa, kun hänet on nyt tunnustettu NBA:n All-Defensive -joukkueissa kuusi kertaa hänen seitsemän kautensa aikana Grizzliesissä. Allen esiintyi Memphisin joukkueessa 71 ottelussa (66 aloitusta) kaudella 2016-17. Hän teki keskimäärin 9,1 pistettä, 5,5 levypalloa, 1,4 syöttöä ja 1,62 riistoa 27 minuutissa ottelua kohden. Hän johti liigan ryöstöprosenttia (3,1), mikä oli hänen toinen kerta, kun hän johti liigaa kyseisessä kategoriassa (4,1 kaudella 2014-15).

12. lokakuuta 2017 Grizzlies ilmoitti, että he aikovat jäädä eläkkeelle Allenin pelipaidan numero 9, kun hän jää eläkkeelle.

New Orleans Pelicans (2017-2018)Edit

15. syyskuuta 2017 Allen allekirjoitti sopimuksen New Orleans Pelicansin kanssa. 1. marraskuuta 2017 hän teki kauden 10 pistettä 19 minuutissa penkiltä 104-98-tappiossa Minnesota Timberwolvesia vastaan. 10. joulukuuta 2017 Philadelphia 76ersia vastaan Allen kärsi vasemman pohjeluun murtuman. Hän oli lähellä paluuta tammikuun puolivälissä, mutta 15. tammikuuta hän oli sivussa vielä kahdesta neljään viikkoa kärsittyään takaiskun toipumisensa aikana.

1. helmikuuta 2018 Allen kaupattiin yhdessä Ömer Aşıkin, Jameer Nelsonin ja suojatun ykköskierroksen varauksen kanssa Chicago Bullsiin vaihdossa Nikola Mirotićiin ja vuoden 2018 kakkoskierroksen varaukseen. Lisäksi Chicagolla on oikeus vaihtaa vuoden 2021 toisen kierroksen valintansa New Orleansin omaan vuoden 2021 toisen kierroksen valintaan. Bulls luopui Allenista kahdeksan päivää myöhemmin ennen kuin hän esiintyi ottelussa Bullsille.