Evander Holyfield

Kevytraskuliiga

Holyfield aloitti ammattilaisuransa kevytraskuliigassa televisiovoitolla kuudessa erässä Lionel Byarmista Madison Square Gardenissa 15. marraskuuta 1984. Tammikuun 20. päivänä 1985 hän voitti jälleen kuuden erän päätöksellä Eric Winbushin Atlantic Cityssä, New Jerseyssä. Maaliskuun 13. päivänä hän tyrmäsi Fred Brownin ensimmäisessä erässä Norfolkissa, Virginiassa, ja huhtikuun 20. päivänä hän tyrmäsi Mark Riveran kahdessa erässä Corpus Christissä, Teksasissa.

Cruiserweight

Kumpikin hänestä ja hänen seuraavasta vastustajastaan, Tyrone Boozesta, siirtyi risteilyliigaan 20. heinäkuuta 1985 Norfolkissa, Virginiassa, järjestetyssä ottelussa. Holyfield voitti Boozen kahdeksan erän päätöksellä. Sen jälkeen hän tyrmäsi Rick Myersin ensimmäisessä erässä 29. elokuuta kotikaupungissaan Atlantassa. Lokakuun 30. päivänä Atlantic Cityssä Holyfield tyrmäsi vastustajan Jeff Meachemin viidessä erässä, ja hänen viimeinen ottelunsa vuodelle 1985 oli Anthony Davisia vastaan 21. joulukuuta Virginia Beachissa, Virginiassa. Hän voitti tyrmäämällä Davisin neljännessä erässä.

Hän aloitti vuoden 1986 tyrmäämällä kolmessa erässä entisen risteilysarjan maailmanmestarin Chisanda Muttin ja voitti sen jälkeen Jessy Shelbyn ja Terry Mimsin ennen kuin sai yrittää maailmanmestaruutta WBA:n risteilysarjan mestarin Dwight Muhammad Qawin kanssa. The Ring kutsui Holyfieldiä 1980-luvun parhaaksi risteilijäsarjan otteluksi, ja hänestä tuli maailmanmestari voittamalla Qawin niukalla 15 erän jaetulla päätöksellä. Hän huipensi vuoden 1986 matkalla Pariisiin, Ranskaan, jossa hän voitti Mike Brothersin tyrmäyksellä kolmessa erässä, ei-titteliottelussa.

Vuonna 1987 hän puolusti titteliään entistä olympiajoukkuetoveriaan ja kultaa voittanutta Henry Tillmania vastaan, joka oli amatöörinä voittanut Mike Tysonin kahdesti. Hän säilytti vyönsä voittamalla seitsemännen erän tyrmäyksellä ja jatkoi sitten yhdistämällä WBA-vyönsä Ricky Parkeyn IBF-vyön kanssa tyrmäämällä Parkeyn kolmessa erässä. Seuraavaan otteluunsa hän palasi Ranskaan, jossa hän säilytti tittelinsä yhdentoista erän tyrmäyksellä entistä maailmanmestaria Ossie Ocasioa vastaan. Vuoden 1987 viimeisessä ottelussaan hän tarjosi Muhammad Qawille uusintaottelun, ja tällä kertaa hän voitti Qawin tyrmäyksellä vain neljässä erässä.

1988 oli Holyfieldille jälleen tuottelias vuosi; hän aloitti ottelunsa tulemalla ensimmäiseksi yleismaailmallisesti tunnustetuksi risteilypainon maailmanmestariksi kukistettuaan WBC:n linjapainon & mestarin Carlos De Leónin Las Vegasissa. Ottelu keskeytettiin kahdeksan erän jälkeen.

Raskassarjan

Tämän ottelun jälkeen hän ilmoitti siirtyvänsä painoluokkaa ylöspäin tavoittelemaan Tysonin hallussa olevaa raskaan sarjan maailmanmestaruutta. Hänen ensimmäinen ottelunsa raskaansarjan ottelijana käytiin 16. heinäkuuta, jolloin hän voitti Tysonin entisen kilpailijan James ”Quick” Tillisin tyrmäyksellä viidessä erässä Lake Tahoessa, Nevadassa (Tillis oli käynyt välimatkaa Tysonin kanssa). Kolmannessa ja viimeisessä ottelussaan vuonna 1988 hän voitti entisen raskaansarjan mestarin Pinklon Thomasin, myös tyrmäyksellä seitsemässä erässä.

Holyfield aloitti vuoden 1989 kohtaamalla toisen entisen raskaansarjan mestarin, Michael Dokesin. Ring-lehti nimesi tämän ottelun yhdeksi 1980-luvun parhaista otteluista, 1980-luvun parhaaksi raskaansarjan otteluksi. Holyfield voitti tyrmäyksellä 10. erässä, jonka jälkeen hän kohtasi Brasilian mestarin Adilson Rodriguesin, joka kesti kaksi erää. Hänen 1980-luvun viimeinen ottelunsa oli Alex Stewartia vastaan, joka oli kovaotteinen marginaalikilpailija. Stewart järkytti Holyfieldiä aikaisin nopeilla, kovilla lyönneillä, mutta kaatui lopulta kahdeksannessa erässä.

Vuonna 1990 Holyfield voitti Seamus McDonaghin tyrmäämällä hänet neljässä erässä. Tähän mennessä Holyfield oli ollut Ring Magazinen ykköshaastaja jo kahden vuoden ajan, mutta ei ollut vielä saanut tilaisuutta Tysonin raskaansarjan titteliin.

Taistelematon raskaansarjan mestari

Pääartikkelit: Buster Douglas vs. Evander Holyfield, Evander Holyfield vs. George Foreman, Evander Holyfield vs. Bert Cooper ja Evander Holyfield vs. Larry Holmes

Holyfieldille oli luvattu titteliottelu Tysonia vastaan vuonna 1990. Ennen kuin tuo ottelu ehti tapahtua, monien mielestä nyrkkeilyhistorian suurimmassa mullistuksessa suhteellisen tuntematon nyrkkeilijä, 29-vuotias, 231-kiloinen Buster Douglas voitti Tokiossa 10 erässä 23-vuotiaan, 218-kiloisen Mike Tysonin ja nousi uudeksi kiistattomaksi raskaansarjan mestariksi. Tysonin sijaan Holyfield oli Douglasin ensimmäinen tittelin puolustusottelu.

He kohtasivat 25. lokakuuta 1990. Douglas tuli otteluun 246-kiloisena ja tarjosi ottelussa vain vähän Holyfieldiä vastaan, joka oli ihanteellisessa kunnossa 208-kiloisena. 3. erässä Douglas yritti aloittaa yhdistelmän isolla oikealla yläveitsellä. Holyfield vastasi suoralla oikealla kädellä ja Douglas kaatui. Holyfield oli uusi voittamaton ja kiistaton raskaan sarjan maailmanmestari. Tyrmäyshetkellä Holyfield oli edellä kaikilla kolmella tuomarikortilla, jotka kaikki näkivät tuloksen 20-18 Holyfieldille.

Ensimmäisessä puolustuksessaan hän voitti entisen ja tulevan maailmanmestarin George Foremanin yksimielisellä päätöksellä. Ottelua mainostettiin ”Battle for the Ages”, mikä viittasi nuoren voittamattoman mestarin (28-vuotias) ja paljon vanhemman George Foremanin (42-vuotias) väliseen ikäeroon. Holyfield painoi 208 kiloa ja Foreman 257 kiloa. Foreman hävisi ottelun yksimielisellä päätöksellä, mutta yllätti monet kestämällä koko 12 erää paljon nuorempaa vastustajaa vastaan, jopa horjuttamalla Holyfieldiä muutaman kerran ja tyrmäämällä hänet tasapainosta seitsemännessä erässä.

Silloin allekirjoitettiin sopimus, jonka mukaan Foreman puolustaa kruunuaan Mike Tysonia vastaan marraskuussa 1991. Tyson lykkäsi ottelua väittäen loukkaantuneensa harjoituksissa, mutta sitten hänet tuomittiin Desiree Washingtonin raiskauksesta kuudeksi vuodeksi vankilaan, joten ottelu jäi tuolloin toteutumatta. He ottelivat vuonna 1996 (Holyfield voitti TKO:lla 11:ssä) ja uusintaottelussa vuonna 1997 (Holyfield voitti diskvalifioimalla kolmessa erässä, kun Tyson oli purrut häntä molempiin korviin).

Holyfield teki seuraavan puolustuksensa Atlantassa myöhäistä korvaajaa Bert Cooperia vastaan Francesco Damianin tilalle, joka kärsi jalkavammasta harjoittelussa päiviä ennen ottelua, Cooper yllätti Holyfieldin erittäin hyvällä suorituksella. Holyfield teki ottelun ensimmäisen tyrmäyksen Cooperia vastaan voimakkaalla lyönnillä vartaloon, mutta Cooper teki vastapalveluksen hyvällä oikealla kädellä, joka lähetti Holyfieldin köysiä vasten; vaikka kyseessä ei ollut varsinainen tyrmäys, erotuomari Mills Lane antoi Holyfieldille seisomalaskun kahdeksan. Ammattilaisuransa ensimmäisen teknisen tyrmäyksen kärsinyt Holyfield palautti nopeasti malttinsa ja hakkasi Cooperin, joka oli yhä jaloillaan, mutta ei pystynyt puolustautumaan. Holyfield iski raa’at voimalyönnit, jotka huipentuivat toistuviin ilkeisiin ylälyönteihin, jotka napsivat Cooperin pään taaksepäin. Erotuomari Mills Lane keskeytti ottelun seitsemännessä erässä.

Vuoden 1992 ensimmäisessä ottelussaan Holyfield kohtasi 42-vuotiaan entisen raskaan sarjan maailmanmestarin Larry Holmesin, joka oli juuri tehnyt yllätyksen Ray Merceriä vastaan. Ottelun aikana Holyfield kärsi uransa ensimmäisen arven, kun Holmesin kyynärpäästä avautui silmän yläpuolelle haava. Ottelu päättyi yksimieliseen päätökseen Holyfieldin hyväksi.

Holyfieldin ja Bowen kilpailu

Pääartikkelit: Evander Holyfield vs. Riddick Bowe, Evander Holyfield vs. Alex Stewart II ja Riddick Bowe vs. Evander Holyfield II

Evander Holyfield kärsi ensimmäisen tappionsa 25-vuotiaan, vuoden 1988 olympialaisten hopeamitalin voittaneen Riddick Bowen kanssa superraskaan sarjan trilogian alkaessa, kun Bowe voitti kiistattoman tittelin 12-eräisellä yksimielisellä päätöksellä Las Vegasissa. The Ring nimesi ottelun kymmenennen erän ”vuoden eräksi”. Holyfield kaatui 11. erässä. Hän teki sen virheen, että lähti otteluun nuoremman, isomman ja vahvemman Bowen kanssa, mikä johti tappioon.

Hän aloitti vuoden 1993 lyömällä Alex Stewartin uusintaottelussa, mutta tällä kertaa 12-eräisen yksimielisen erävoiton turvin.

Sitten tuli uusintaottelu Bowen kanssa 6. marraskuuta 1993. Monien urheiluhistorioitsijoiden mielestä yksi nyrkkeilyhistorian oudoimmista hetkistä oli se, että seitsemännen erän aikana yleisö nousi jaloilleen ja monet alkoivat juosta suojaan ja huutaa. Holyfield irrotti hetkeksi katseensa Bowesta ja käski sitten Bowea katsomaan taivaaseen. He näkivät miehen laskuvarjossa lentävän vaarallisen lähellä heitä. Mies oli melkein päästä kehään, mutta hänen laskuvarjonsa oli sotkeutunut valoihin ja hän laskeutui kehän köysiin ja esiliinaan, minkä jälkeen hänet vedettiin väkijoukkoon, jossa Bowen seurueen jäsenet pieksivät hänet. Bowen raskaana oleva vaimo Judy pyörtyi ja hänet jouduttiin viemään areenalta sairaalaan. Kaksikymmentä minuuttia myöhemmin rauhallisuus palautui, ja Holyfield otti takaisin raskaansarjan maailmanmestaruutensa tiukalla 12 erän enemmistöpäätöksellä. Kehän keskelle laskuvarjolla pudonnut mies tunnettiin nimellä The Fan Man, ja itse ottelu tuli tunnetuksi nimellä Fan Man Fight. Hänen voittonsa Bowesta tuona vuonna edesauttoi Holyfieldin nimeämistä ABC:n Wide World of Sportsin vuoden urheilijaksi vuonna 1993.

Holyfield vs. Moorer, Holyfield vs. Bowe III

Pääartikkelit: Evander Holyfield vs. Michael Moorer, Evander Holyfield vs. Ray Mercer ja Riddick Bowe vs. Evander Holyfield III

Seuraavassa ottelussaan huhtikuussa 1994 hän kohtasi entisen WBO:n kevyen sarjan raskaansarjan Michael Moorerin, joka pyrki ensimmäisenä vasenkätisenä yleismaailmallisesti tunnustetuksi raskaansarjan maailmanmestariksi. Hän pudotti Moorerin toisessa erässä, mutta hävisi kahdentoista erän enemmistöpäätöksen. Kun hän meni sairaalaan tarkistuttamaan olkapäänsä, hänellä todettiin sydänsairaus ja hän joutui ilmoittamaan lopettaneensa nyrkkeilyn. Myöhemmin kävi ilmi, että Nevadan osavaltion urheilukomission lääketieteellisen neuvoa-antavan lautakunnan puheenjohtaja uskoi hänen tilansa olevan sopusoinnussa HGH:n käytön kanssa.

Katsottuaan televisiossa saarnaaja Benny Hinnin juontamaa ohjelmaa Holyfield kuitenkin sanoo tunteneensa sydämensä parantuvan. Hänestä ja Hinnistä tuli sittemmin ystäviä, ja hänestä tuli säännöllinen kävijä Hinnin ristiretkillä. Itse asiassa tänä aikana Holyfield meni Benny Hinnin ristiretkelle Philadelphiassa, sai Hinnin laskemaan kätensä hänen päälleen ja antoi Hinnille 265 000 dollarin shekin sen jälkeen, kun hänelle oli kerrottu hänen parantuneen. Sen jälkeen hän läpäisi nyrkkeilykomitean seuraavan kokeen. Holyfield totesi myöhemmin, että hänen sydämensä oli diagnosoitu väärin elimistöön pumpatun morfiinin vuoksi.

Vuonna 1995 Holyfield palasi kehään kymmenen erän päätösvoitolla entistä olympiavoittajaa Ray Merceriä vastaan. Hän oli ensimmäinen mies, joka tyrmäsi Mercerin.

Holyfield ja Bowe kävivät sen jälkeen kumiottelunsa. Holyfield tyrmäsi Bowen yhdellä vasemmalla koukulla, mutta Bowe voitti tyrmäyksellä kahdeksassa erässä. Holyfield väitti myöhemmin sairastaneensa hepatiitin ennen ottelua.

Holyfield-Tyson kilpailu

Holyfield vs. Tyson I

Pääartikkelit: Mike Tyson vs. Evander Holyfield ja Evander Holyfield vs. Mike Tyson II

1996 oli Holyfieldille erittäin hyvä vuosi. Ensin hän kohtasi entisen maailmanmestarin Bobby Czyzin ja voitti tämän tyrmäyksellä kuudessa erässä. Sitten hän ja Mike Tyson kohtasivat vihdoin.

Tyson oli saanut takaisin WBC:n ja WBA:n raskaansarjan mestaruudet, ja kun häneltä oli riistetty WBC:n titteli, koska hän ei ollut kohdannut Lennox Lewisia, hän puolusti WBA:n titteliä Holyfieldiä vastaan 9. marraskuuta samana vuonna. Tyson oli vahvasti suosikki voittajaksi, mutta Holyfield teki historiaa kukistamalla Tysonin 11. erän TKO-tappiolla. Tämä oli kolmas kerta, kun Holyfield voitti WBA:n raskaansarjan tittelin. Ottelua ei kuitenkaan tunnustettu otteluksi lineaalisesta mestaruudesta, joka oli tuolloin George Foremanin hallussa.

Holyfield vs. Tyson II: The Bite Fight

Holyfieldin ja Tysonin uusintaottelu järjestettiin 28. kesäkuuta 1997. Se tunnetaan nimellä ”The Bite Fight”, ja se meni nyrkkeilyn aikakirjoihin yhtenä historian oudoimmista otteluista. Pahamaineinen välikohtaus sattui kolmannessa erässä, kun Tyson puri Holyfieldiä toiseen korvaan ja sai kaksi pistettä vähennettyä. Tuomari Mills Lane päätti aluksi hylätä Tysonin, mutta Holyfieldin ja kehälääkärin puututtua asiaan ja sanottua, että Holyfield voi jatkaa, hän taipui ja antoi ottelun jatkua. Tyson puri Holyfieldiä uudelleen, tällä kertaa toiseen korvaan. Tysonin hampaat repivät irti pienen osan vastustajansa korvan yläosasta, joka tunnetaan nimellä helix, ja sylki tuon palan lihaa kanveesille.

Välittömästi tapahtuman jälkeen vallitsi sekasorto. Tyson diskvalifioitiin ja siitä seurasi lähitaistelu. Tyson väitti puremiensa olleen kosto Holyfieldin kontrolloimattomista päähänlyönneistä, jotka olivat haavoittaneet häntä molemmissa otteluissa. Toiset väittivät, että Tyson, joka tiesi olevansa menettämässä toisen tyrmäystappion, etsi ulospääsyä ottelusta. Hänen entinen valmentajansa Teddy Atlas oli ennustanut, että Tyson saisi itsensä diskvalifioiduksi, kutsuen Tysonia ”hyvin heikoksi ja virheelliseksi ihmiseksi”.

Holyfield vs. Moorer II, Bean

Pääartikkelit: Evander Holyfield vs. Michael Moorer II ja Evander Holyfield vs. Vaughn Bean

Seuraavaksi tuli toinen uusintaottelu, tällä kertaa Michael Mooreria vastaan, joka oli saanut takaisin IBF:n maailmanmestaruuden. Holyfield tyrmäsi Moorerin viisi kertaa kanveesille ja erotuomari Mitch Halpern keskeytti ottelun kahdeksannen ja yhdeksännen erän välissä lääkäri Flip Homanskyn neuvojen perusteella. Holyfield yhdisti jälleen kerran WBA-vyönsä IBF-vyöhön kostamalla tappionsa Moorerille.

Vuonna 1998 Holyfieldillä oli vain yksi ottelu, jossa hän teki pakollisen puolustuksen Vaughn Beania vastaan, joka hävisi päätöksellä mestarin kotikaupungissa Georgia Domessa. Ensimmäistä kertaa Holyfieldin esitys kyseenalaisti sen, heikentääkö ikä hänen kykyään jatkaa mestaruusottelussa.

Holyfield-Lewisin kilpailu

Pääartikkelit: Evander Holyfield vs. Lennox Lewis ja Evander Holyfield vs. Lennox Lewis II

Holyfield vs. Lewis I

Vuoteen 1999 mennessä yleisö huusi yhdistämiskamppailua WBC:n maailmanmestaria, brittiläistä Lennox Lewisia vastaan. Tämä ottelu käytiin saman vuoden maaliskuussa. Ottelu julistettiin kiistellyksi tasapeliksi kahdentoista erän jälkeen, jossa Lewis näytti useimpien mielestä hallitsevan ottelua. Holyfield väitti, että vatsa- ja jalkakrampit haittasivat hänen suoritustaan. Kolme johtavaa järjestöä, joiden mestareita he olivat, määräsivät Holyfieldin ja Lewisin järjestämään välittömän uusintaottelun.

Holyfield vs. Lewis II

Toisen kerran, saman vuoden marraskuussa, Lewisista tuli kiistaton mestari voittamalla Holyfieldin kolmen amerikkalaisen tuomarin yksimielisellä päätöksellä. Holyfield sanoi: ”En ole tuntenut oloani näin hyväksi ottelun jälkeen sen jälkeen, kun olin cruiserweightissä”, Holyfield sanoi. ”Se saa minut ajattelemaan, että minun olisi pitänyt otella hieman kovemmin Lennoxia vastaan. Ehkä olisin ollut kipeä ja sairas, mutta olisin saanut voiton.”

Holyfield-John Ruiz-trilogia

Pääartikkelit: Evander Holyfield vs. John Ruiz, Evander Holyfield vs. John Ruiz II ja John Ruiz vs. Evander Holyfield III

Vuonna 2000 Lewisilta riistettiin WBA:n vyö, koska hän ei kohdannut kevyesti arvostettua Don King -ottelijaa John Ruizia, kun hän oli ottanut Ruizin valloittajaa David Tua vastaan, ja WBA määräsi Holyfieldin ja Ruizin kohtaamaan kyseisen järjestön maailmanmestaruusvyöstä. Holyfield ja Ruiz aloittivat trilogiansa saman vuoden elokuussa, ja Holyfield teki historiaa voittamalla kiistanalaisella, mutta yksimielisellä 12-eräisellä päätöksellä ja olemalla historian ensimmäinen nyrkkeilijä, joka on ollut raskaan sarjan maailmanmestari neljä kertaa. Holyfield syytti heikosta suorituksestaan rei’itettyä (murtunutta) tärykalvoa.

Seitsemän kuukautta myöhemmin, maaliskuussa 2001, oli Ruizin vuoro tehdä historiaa Holyfieldin kustannuksella, kun hän yllättäen onnistui tyrmäämään Holyfieldin ja päihitti tämän 12-eräisellä päätöksellä tullakseen ensimmäiseksi espanjalaiseksi, joka on voittanut raskaan sarjan mestaruuden. Saman vuoden joulukuun 15. päivänä Holyfield haastoi Ruizin tittelistä yrittäessään nousta jälleen mestariksi. Ottelu julistettiin tasapeliksi ja John Ruiz säilytti WBA:n mestaruuden.

Holyfield vs. Byrd

Pääartikkelit: Evander Holyfield vs. Hasim Rahman ja Chris Byrd vs. Evander Holyfield

2002 alkoi Holyfieldille lupaavana vuotena: kesäkuussa hän kohtasi entisen raskaan sarjan maailmanmestarin Hasim Rahmanin, joka ratkaisi, kuka kohtaa seuraavaksi Lewisin. Holyfield johti kahdella kolmesta pistetaulukosta, kun ottelu keskeytettiin kahdeksannessa erässä Rahmanin otsassa vasemman silmän yläpuolella olevan vakavan verenpurkauman vuoksi, joka oli aiheutunut aiemmin ottelussa saadusta pääniskusta. Holyfield oli edellä, joten hänet julistettiin voittajaksi teknisellä päätöksellä.

IBF päätti riistää Lewisilta vyön sen jälkeen, kun tämä ei halunnut otella Don Kingin mainostamaa ottelijaa Chris Byrdiä vastaan, vaan lähti Tysonin kimppuun, ja julisti, että Holyfieldin ja entisen WBO:n raskaan sarjan mestarin Byrdin välisen ottelun voittaja tunnustetaan sen raskaan sarjan mestariksi. Joulukuun 14. päivänä 2002 Holyfield yritti jälleen kerran tulla ensimmäiseksi mieheksi, joka on ollut viisi kertaa raskaan sarjan mestari, kun hän ja Byrd kohtasivat, mutta Byrd nousi voittajaksi 12-eräisellä yksimielisellä päätöksellä.

Peräkkäiset tappiot, New Yorkin keskeytys

Pääartikkeli: Evander Holyfield vs. James Toney

4. lokakuuta 2003 Holyfield hävisi James Tonylle TKO:lla, kun hänen kulmansa heitti pyyhkeen kehään yhdeksännessä erässä. 42-vuotiaana Holyfield palasi kehään ja kohtasi Larry Donaldin 13. marraskuuta 2004. Hän hävisi kolmannen peräkkäisen ottelunsa kahdentoista erän yksimielisessä päätöksessä.

Elokuussa 2005 oli uutisoitu, että New Yorkin osavaltion urheilukomissio oli kieltänyt Evander Holyfieldiä nyrkkeilemästä New Yorkissa ”heikentyvien taitojen” vuoksi, vaikka Holyfield oli läpäissyt joukon lääketieteellisiä testejä.

Comeback

Holyfield vs. Savarese, 2007

Holyfieldiä arvosteltiin aluksi meneillään olevasta comebackistaan; hän kuitenkin vakuutti, että häviöt Toneylle ja Donaldille johtuivat olkapäävammasta, eivät vanhuudesta. Holyfield oli näyttänyt paremmalta neljässä ensimmäisessä ottelussaan Donaldin jälkeen ja näytti vastanneen kriitikoille, joiden mukaan häneltä puuttui nuoruusvuosiensa terävyys ja kyky seurata ratkaisevia avauksia.

Holyfield voitti Jeremy Batesin TKO:lla 18. elokuuta 2006 10 erän ottelussa American Airlines Centerissä Dallasissa, Texasissa. Holyfield hallitsi ottelua, joka lopetettiin toisessa erässä hänen annettuaan noin kaksikymmentä peräkkäistä lyöntiä Batesiin.

Holyfield voitti Fres Oquendon yksimielisellä päätöksellä 10. marraskuuta 2006 San Antoniossa, Texasissa. Holyfield tyrmäsi Oquendon ensimmäisen erän ensimmäisellä minuutilla ja jatkoi aggressiivisena koko ottelun ajan voittaen yksimielisen päätöksen pistein 116-111 ja 114-113 kahdesti.

17. maaliskuuta 2007 Holyfield kukisti Vinny Maddalonen TKO:lla, kun Maddalonen kulma heitti pyyhkeen kehään pelastaakseen miehensä vakavalta loukkaantumiselta kehässä.

30. kesäkuuta 2007 Holyfield kukisti Lou Savaresen tyrmäämällä isomman ja painavamman Savaresen neljännessä ja uudestaan yhdeksännessä erässä, matkalla yksimieliseen voittoon. Tämä oli Holyfieldin neljäs voitto kymmeneen kuukauteen, joista kaksi KO:lla. Tämä voitto pohjusti lopullisesti Holyfieldin titteliottelun Sultan Ibragimovia vastaan WBO:n raskaan sarjan tittelistä.

Holyfield vs. Ibragimov

Pääartikkeli: Sultan Ibragimov vs. Evander Holyfield

13. lokakuuta 2007 Holyfield hävisi Sultan Ibragimoville. Vaikka Holyfield ei kyennyt uhmaamaan arvostelijoitaan voittamalla viidennen raskaan sarjan tittelin, hän ei antanut nuorelle mestarille selustaansa ja jopa rökitti hänet 12. erän loppupuolella. Ottelu oli kuitenkin enimmäkseen tapahtumarikas, eikä kumpikaan ottelija ollut todella horjunut tai kaatunut. Useimmissa kamppailuissa Sultan pystyi saamaan kaksi lyöntiä Holyfieldin yhtä vastaan. Lopputulos oli yksimielinen päätös Ibragimoville pistein 118-110 ja 117-111 kahdesti.

Holyfield vs. Valuev

Pääartikkeli: Nikolai Valuev vs. Evander Holyfield

Hän kertoi BBC:n Skotlannin Sports Weeklylle: ”Aion otella, olla raskaansarjan maailmanmestari vielä kerran. Sitten kirjoitan toisen kirjan ja kerron kaikille, miten tein sen.” Joulukuun 20. päivänä 2008 hän otteli Zürichin Hallenstadionissa Sveitsissä WBA:n raskaan sarjan mestaria Nikolai Valujevia vastaan 600 000 dollarin palkasta, joka on pienin summa, jonka hän on koskaan saanut mestaruusottelusta. Punnituksessa hän painoi 214 kiloa, Valuev painoi uransa alimmillaan 310 kiloa.

Valuev voitti Holyfieldin erittäin kiistanalaisella enemmistöpäätöksellä suhteellisen tapahtumattoman ottelun jälkeen. Yksi tuomari pisteytti ottelun tasapeliksi 114-114, kun taas muiden tuomareiden mukaan Valuev voitti 116-112 ja 115-114. Monet analyytikot olivat tyrmistyneitä päätöksestä, sillä heidän mielestään Holyfield oli selvästi voittanut. Puhuttiin uusintaottelusta vuonna 2009.

WBA teki oman tutkimuksensa kiistanalaisesta päätöksestä: ”Koska Maailman nyrkkeilyliitto (WBA) aina välittää ja kunnioittaa fanien ja tiedotusvälineiden mielipidettä, mestaruuskilpailujen komitea on määrännyt tuomaripaneelin tarkistamaan nauhan Nikolai Valuevin ja Evander Holyfieldin välisestä ottelusta WBA:n raskaan sarjan tittelistä”, luki WBA:n lausunnossa. Järjestö ilmaisi myös, että he ”antavat päätöksen sen mukaisesti seuraavien viikkojen aikana”. Monet spekuloivat, että välitön uusintaottelu olisi todennäköisin skenaario, mutta se ei koskaan toteutunut. Valuev menetti WBA:n tittelin seuraavassa ottelussaan brittinyrkkeilijä David Hayea vastaan.

Holyfield vs. Botha

Valueville kärsityn tappion jälkeen Holyfield otti toimettomuusjakson. Tiettävästi hän sopi ottelusta eteläafrikkalaista nyrkkeilijää Francois Bothaa vastaan 16. tammikuuta 2010; ottelupaikaksi sovittiin Nelson Mandela Memorial Stadium Kampalassa, Ugandassa. Muutama viikko ennen ottelua paljastui, että ottelu siirrettäisiin 20. helmikuuta 2010. Ottelun järjestäminen vaarantui taloudellisten erimielisyyksien vuoksi, mutta myöhemmin varmistui, että ottelu järjestetään 10. huhtikuuta 2010 Thomas & Mack Centerissä Las Vegasissa. Kun häneltä kysyttiin tulevasta ottelusta, nelinkertainen raskaan sarjan maailmanmestari sanoi: ”Olen kuullut jo jonkin aikaa, etten pysty siihen. Se vain sytyttää minut osoittamaan, että ihmiset ovat väärässä.” Hän lisäsi: ”Pystyn yhä nyrkkeilemään. En halua lähteä ennen kuin minusta on tullut vielä kerran raskaan sarjan kiistaton mestari. Se on ollut tavoitteeni koko ajan.” Amerikkalaisnyrkkeilijä tyrmäsi Bothan kahdeksannessa erässä ja voitti näin World Boxing Federationin (WBF) vapaana olevan raskaan sarjan tittelin.

Holyfield aloitti tuttuun tapaansa hitaasti ottelun alussa. Botha piti ja löi Holyfieldiä ja otti ottelun hallinnan kolmen ensimmäisen erän ajan. Eteläafrikkalainen ei kuitenkaan pystynyt hidastamaan Holyfieldiä, vaikka satuttikin häntä, ja amerikkalaisnyrkkeilijä alkoi hiljalleen lyödä häntä enemmän ottaakseen ottelun hallintaansa myöhemmissä erissä. Seitsemännessä erässä Holyfield tainnutti Bothan ja tyrmäsi hänet kahdeksannessa erässä. Vaikka Botha voitti laskun, Holyfield sai hänet nurkkaan ja iski useita lyöntejä, jotka pakottivat erotuomari Russell Moran keskeyttämään ottelun. Ottelun keskeytyshetkellä Holyfield oli kahden tuomarin kortin mukaan häviöllä 67-66, kun taas kolmannen tuomarin mukaan tilanne oli 69-64 amerikkalaisnyrkkeilijän hyväksi. Ottelua seurasi vain 3127 katsojaa.

Holyfield vs. Williams

Bothan ottelun jälkeen Holyfield sanoi olevansa kiinnostunut ottelemaan joko nykyistä WBC-mestaria Vitali Klitschkoa tai tämän nuorempaa veljeä Wladimir Klitschkoa vastaan. Holyfieldin seuraava ottelu Sherman ”The Tank” Williamsia vastaan 5. marraskuuta 2010 Joe Louis Arenalla Detroitissa, Michiganissa, lykättiin kahdesti ennen kuin se lopulta siirrettiin 22. tammikuuta 2011 ja siirrettiin The Greenbrieriin White Sulphur Springsissä, Länsi-Virginiassa. Holyfield aloitti ottelun hitaasti, ja toisessa erässä hän sai viillon vasempaan silmäänsä vahingossa tapahtuneen päiden yhteentörmäyksen seurauksena. Kolmannessa erässä kun hän otti useita yhdistelmiä. Erän päätyttyä Holyfield kertoi kulmalleen, että hän ei nähnyt haavasta johtuen. Näin ollen ottelu tuomittiin ei-otteluksi.

WBC:n väitettiin sopineen Holyfieldin ottelusta Vitali Klitschkon kanssa Williamsin ja Nielsenin kanssa käytyjen otteluiden jälkeen.

Holyfield vs. Klitschko. Nielsen

Taistelu Brian Nielsenin, Tanskan historian suosituimman raskaansarjan ottelijan, kanssa oli tarkoitus järjestää 5.3.2011 Tanskassa, mutta se jouduttiin siirtämään 7.5.2011, koska Holyfield sai haavan Williams-ottelussa.

Virallinen punnitus pidettiin perjantai-iltana Tanskassa ja Holyfield painoi 225 kiloa, kun taas hänen vastustajansa Nielsen painoi shortsit jalassa 238 kiloa. Nielsen ei ollut koskaan urallaan ollut näin kevyt. Nielsen oli sanonut, että vaikka hänen olisi erittäin vaikea voittaa Holyfield, hän lupasi, ettei ottelusta tulisi yksipuolista. Holyfield sanoi, että voittaessaan hän siirtyisi seuraavalle tasolle ja haastaisi suurista titteleistä.

Holyfield aloitti ottelun aggressiivisesti, painoi 46-vuotiaan Nielsenin köysiä vasten ja iski useita kovia jaboja ja koukkuja, jotka tyrmäsivät Nielsenin kolmannessa erässä. Vaikka Nielsen sai turvonneen silmän 4. erässä, hän jatkoi pelleilyä provosoidakseen Holyfieldiä koko ottelun ajan, jolloin hänen valmentajansa Paul Duvill pyysi häntä lopettamaan pelleilyn ja keskittymään Holyfieldiin. Kymmenennessä erässä Nielsen työnsi väsyneen näköisen Holyfieldin köysiin sarjalla yhdistelmiä, ennen kuin Holyfield käänsi tilanteen. Holyfield työnsi Nielsenin nurkkaan ja pahoinpiteli tätä yhdistelmillä, kunnes erotuomari keskeytti ottelun.

Viipyminen

Nielsenin ottelun jälkeen Holyfield yritti laskeutua raskaansarjan maailmanmestaruuteen (kaikki tärkeimmät vyöt olivat tuolloin Wladimir ja Vitali Klitschkon hallussa). Yli vuoden yrittämisen jälkeen Yahoo News kuitenkin uutisoi Holyfieldin aikomuksesta jäädä eläkkeelle vuonna 2012: ”Peli on ollut hyvä minulle ja toivon, että olen ollut hyvä pelille”. … Täytän (perjantaina) 50 vuotta ja olen tehnyt nyrkkeilyn parissa aika lailla kaiken, mitä olen halunnut tehdä.” Myöhemmin samassa kuussa Holyfield näytti kuitenkin muuttavan mieltään ja sanoi pitävänsä itseään edelleen ”vakavasti otettavana kilpailijana”. Koska Holyfield ei onnistunut saamaan titteliottelua, hänen uransa ajautui useiksi kuukausiksi limboon. Kuitenkin kesäkuussa 2014, kun Holyfield ei ollut taistellut yli kolmeen vuoteen, hän ilmoitti lopullisesti jäävänsä eläkkeelle. Tällä hetkellä hän toimii nyrkkeilyneuvonantajana raskaansarjan mahdolliselle Zhang Zhileille.