Tony Allen (basketbal)

Boston Celtics (2004-2010)Edit

seizoen 2004-05Edit

Allen werd op 24 juni 2004 door de Boston Celtics in de eerste ronde (25e overall) van de 2004 NBA draft opgesteld en tekende op 3 juli 2004 een meerjarig contract bij de Celtics. Als rookie in het seizoen 2004-05 had hij een gemiddelde van 6,4 punten, 2,9 rebounds en 0,99 steals in 16,4 minuten over 77 wedstrijden (34 starts). Hij scoorde 20 punten in zijn eerste start op 22 januari 2005, tegen de Atlanta Hawks. Hij nam later deel aan de Rookie Challenge tijdens het 2005 NBA All-Star Weekend, en scoorde een team-high 17 punten.

2005-06 seizoenEdit

In zijn eerste wedstrijd van zijn 2006-campagne, registreerde Allen 9 punten, 7 rebounds, en 2 steals tijdens een thuiswedstrijd verlies tegen de Hawks. Op 20 maart 2006, Allen registreerde een seizoens-high 18 punten en 4 steals in een thuis verlies tegen de Los Angeles Lakers. Hij evenaarde zijn seizoen-high 18 punten op 9 april, die kwam in een verlies tegen de New York Knicks. Acht dagen later brak hij zijn seizoen-high toen hij 23 punten scoorde, samen met 4 rebounds en 3 steals in een thuiswedstrijd tegen de Cleveland Cavaliers. Allen ging verder met een gemiddelde van 7,2 punten, 2,2 rebounds, 1,3 assists en 1,00 steals in 19,2 minuten in 51 wedstrijden (negen starts) in zijn tweede seizoen bij de Celtics.

2006-07 seizoenEdit

Op 4 december 2006 scoorde Allen een seizoens-high van 20 punten tijdens een verlies tegen de Chicago Bulls. Twee wedstrijden later scoorde hij 18 punten, 7 rebounds en 5 steals in een verlies tegen de Suns; 6 van zijn 7 rebounds waren offensieve rebounds. Op 15 december 2006, tegen de Denver Nuggets, scoorde Allen een career-high van 30 punten, samen met 8 rebounds. Op 7 januari 2007, registreerde Allen 21 punten, 9 rebounds en 7 steals in een wegverlies tegen de Orlando Magic. In een wedstrijd tegen de Indiana Pacers op 10 januari 2007 scheurde Allen zijn voorste kruisband (ACL) en mediale collaterale ligament (MCL) van zijn linkerknie; Allen bezeerde de knie toen hij onhandig landde na een onbetwiste dunkpoging, die na het fluitsignaal kwam, in de laatste minuten van het 97-84 verlies. In zijn derde seizoen, Allen gemiddeld career-highs van 11,5 punten, 3,8 rebounds, 1,7 assists, en 1,5 steals per game.

2007-08 seizoenEdit

Allen hersteld op tijd voor de start van het seizoen 2007-08. In zijn eerste wedstrijd na de blessure scoorde Allen 4 punten en pakte 5 rebounds tijdens een overwinning op de bezoekende Washington Wizards. In zijn eerste dubbelcijferige score sinds de blessure, registreerde Allen 13 punten in een overwinning op de New Jersey Nets op 14 november. Hij scoorde een seizoen-high 20 punten in een thuiswedstrijd tegen de Memphis Grizzlies. Bijna vier weken later bereikte Allen zijn hoogste score van het seizoen in een uitoverwinning op de Miami Heat. Allen scoorde 18 punten samen met 4 rebounds op 20 februari, tijdens een wegverlies tegen de Golden State Warriors. Aan het einde van het reguliere seizoen had hij een gemiddelde van 6,6 punten, 2,2 rebounds en 1,5 assists in 18,3 minuten over 75 wedstrijden (11 starts). Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de succesvolle play-off run van de Celtics die leidde tot een plaats in de NBA Finals, waar ze het 2008 NBA Championship opeisten na de Los Angeles Lakers in zes games te hebben verslagen.

In juli 2008 tekende Allen opnieuw bij de Celtics nadat hij akkoord ging met een tweejarige gegarandeerde deal die elk jaar $2,5 miljoen opleverde. Allen ging over tot een gemiddelde van 7,8 punten, 2,3 rebounds, 1,4 assists, en 1,17 steals in 19,3 minuten in 46 wedstrijden (twee starts) in zijn vijfde seizoen bij de Celtics.

Allen speelde een centrale verdedigende rol voor de Eastern Conference-kampioen Celtics tijdens het seizoen 2009-10, met een gemiddelde van 6,1 punten, 2,7 rebounds, 1,3 assists, en 1,07 steals in 16,5 minuten in 77 wedstrijden (acht starts). Hij registreerde zijn eerste double-double uit zijn carrière met 10 punten en 10 rebounds op 27 december 2009 tegen de Los Angeles Clippers. Tijdens de play-offs van 2010 speelde Allen in alle 24 wedstrijden en had een gemiddelde van 5,1 punten en 1,04 steals in 16,3 minuten. De Celtics bereikten de 2010 NBA Finals, waar ze met 4-3 werden verslagen door de Lakers.

Memphis Grizzlies (2010-2017)Edit

2010-11 seizoenEdit

Op 13 juli 2010 tekende Allen een driejarig contract bij de Memphis Grizzlies, met een waarde van naar verluidt 9,7 miljoen dollar. Twee weken na het tekenen bij de Grizzlies onthulde Allen dat hij zich ‘overschaduwd’ voelde in Boston door teamgenoten Paul Pierce en Ray Allen.

Allen ontpopte zich als een van de beste perimeter verdedigers in de competitie in zijn eerste seizoen bij Memphis, met een gemiddelde van 1,79 steals en hielp de Grizzlies de NBA te verslaan in steals en forced turnovers. Allen werd vervolgens benoemd tot het 2010-11 NBA All-Defensive Second Team, wat zijn eerste en de Grizzlies’ eerste selectie in een All-Defensive Team betekende, en eindigde als vierde in de stemming voor Defensive Player of the Year. Hij scoorde gemiddeld 4,14 steals per 48 minuten, het hoogste percentage voor een NBA-speler sinds Nate McMillan in 1993-94. Allen had een gemiddelde van 8,9 punten, 2,7 rebounds en 1,4 assists met een .510 shooting in 20,8 minuten in 72 wedstrijden (31 starts). Hij hielp de Grizzlies voor het eerst in de geschiedenis van de club naar de halve finales van de Western Conference.

2011-12 seizoenEdit

In het lockout-verkorte 2011-12 seizoen, Allen gemiddeld 9,8 punten, 4 rebounds, en 1,4 assists op .469 schieten in 26,3 minuten over 58 wedstrijden (57 starts). Hij vestigde een franchise record en zette een record in zijn carrière toen hij op 23 april 2012 8 steals maakte tegen de Cleveland Cavaliers. Hij werd vervolgens benoemd tot het 2011-12 NBA All-Defensive First Team nadat hij vijfde was geworden in de NBA in steals per wedstrijd (1.79) en derde in steals per 48 minuten (3.27). Hij eindigde ook als zesde in de stemming voor de 2011-12 NBA Defensive Player of the Year, het hoogste aantal voor een guard. In januari 2012 werd hij door de general managers van de divisie uitgeroepen tot de beste perimeterverdediger in de NBA.

seizoen 2012-13Edit

In 2012-13 voerde Allen alle spelers aan die stemmen kregen voor de NBA All-Defensive teams, wat zijn tweede achtereenvolgende eer voor First Team All-Defense en derde opeenvolgende NBA All-Defense-selectie markeerde. Hij eindigde als vijfde in de ballotage voor Verdedigend Speler van het Jaar 2012-13 na een gemiddelde van 4,6 rebounds en 1,51 steals in 26,7 minuten in 79 wedstrijden (allemaal begonnen), een record uit zijn carrière. Tijdens de play-offs van 2013, Allen gemiddeld playoff carrièrehoogten over de hele linie met 10,3 punten, 6,1 rebounds, 1,8 assists, en 2 steals in 28,1 minuten in 15 postseason wedstrijden, waardoor Memphis naar de Western Conference Finals voor de eerste keer in de geschiedenis van de franchise.

2013-14 seizoenEdit

Op 15 juli 2013, Allen opnieuw ondertekend bij de Grizzlies op een vierjarig contract ter waarde van $ 20 miljoen. Allen sloot zijn vierde seizoen in Memphis en 10e in de NBA af met gemiddelden van 9 punten, 3,8 rebounds en 1,64 steals op .494 schieten in 23,2 minuten in 55 wedstrijden (28 starts). Hij miste 27 wedstrijden door blessure, ziekte of een schorsing.

De Grizzlies gingen de play-offs in als zevende geplaatste en stonden tegenover de Oklahoma City Thunder. Allen noteerde 10 aanvallende rebounds in Game 4 tegen de Thunder en werd daarmee de zesde reserve die 10+ aanvallende rebounds noteerde in een postseason wedstrijd sinds de Playoffs van 1986, samen met centers John Salley, Roy Tarpley, Jayson Williams, Greg Ostertag en Jeff Foster. Hij sloot Game 4 af met 14 punten en 13 rebounds en werd daarmee de tweede Grizzlies-reserve die een double-double noteerde in een playoff-wedstrijd, samen met Lorenzen Wright (10 punten, 10 rebounds op 29 april 2006). De Grizzlies werden uiteindelijk in zeven games uitgeschakeld door de Thunder.

2014-15 seizoenEdit

In 2014-15 bleef Allen een defensieve stalwart terwijl hij het beste offensieve talent van de tegenstander bewaakte. Hij maakte zijn derde NBA All-Defensive First Team (en vierde carrière All-Defense accolade) na de rangschikking vierde in de competitie in steals (2 pg) terwijl hij 26,2 minuten per wedstrijd speelde. Allen was de enige speler in 2014-15 die ten minste drie wedstrijden noteerde met zes-of-meer steals.

seizoen 2015-16Edit

In mei 2016 werd Allen benoemd tot het NBA All-Defensive Second Team voor het seizoen 2015-16, wat de vijfde carrière All-Defensive selectie voor Allen markeert in zes seizoenen bij de Grizzlies. Allen had een gemiddelde van 8,4 punten, 4,6 rebounds, 1,1 assists en 1,72 steals in 25,3 minuten in 64 wedstrijden (57 starts) voor Memphis in 2015-16. Hij stond met Minnesota’s Ricky Rubio aan de leiding in de NBA in steals per 48 minuten (3,3) onder spelers met minimaal 1.500 totaal gespeelde minuten. De defensieve rating van de Grizzlies was 2,2 punten beter met Allen op de vloer (104,1) dan met hem van de vloer (106,3). Daarnaast leidde Allen het team met 1,7 steals per wedstrijd.

2016-17 seizoenEdit

Op 26 juni 2017 werd Allen benoemd tot het NBA All-Defensive Second Team voor het seizoen 2016-17, wat de zesde carrière All-Defensive selectie voor Allen markeert, nadat hij nu zes keer in zijn zeven seizoenen bij de Grizzlies is erkend in de NBA All-Defensive Teams. Allen verscheen in 71 wedstrijden (66 starts) voor Memphis in 2016-17, met een gemiddelde van 9,1 punten, 5,5 rebounds, 1,4 assists en een teamleidende 1,62 steals in 27 minuten per wedstrijd. Hij leidde de competitie in steelpercentage (3,1), zijn tweede keer dat hij de competitie aanvoerde in de categorie (4,1 in 2014-15).

Op 12 oktober 2017 kondigden de Grizzlies aan dat ze Allen’s No. 9-trui met pensioen zullen sturen als hij met pensioen gaat.

New Orleans Pelicans (2017-2018)Edit

Op 15 september 2017 tekende Allen bij de New Orleans Pelicans. Op 1 november 2017 had hij een season-high 10 punten in 19 minuten van de bank in een 104-98 verlies tegen de Minnesota Timberwolves. Op 10 december 2017 tegen de Philadelphia 76ers liep Allen een gebroken linker fibula op. Hij naderde een terugkeer medio januari, maar op 15 januari werd hij nog eens twee tot vier weken aan de kant gezet nadat hij een terugslag kreeg tijdens zijn herstel.

Op 1 februari 2018 werd Allen, samen met Ömer Aşık, Jameer Nelson en een beschermde eerste ronde pick, verhandeld aan de Chicago Bulls in ruil voor Nikola Mirotić en een 2018 tweede ronde pick. Daarnaast heeft Chicago het recht om zijn 2021 tweede ronde pick te ruilen met New Orleans’ eigen 2021 tweede ronde pick. Allen werd acht dagen later door de Bulls afgezworen voordat hij in een wedstrijd voor hen verscheen.